Besparen op uw energie

De energietarieven worden door de jaren heen steeds duurder. Niet alleen de energiemaatschappijen hebben hier invloed op maar ook de overheid. Zonnepanelen zijn de oplossing!

Zonnepanelen kopen is een hele investering. Direct voordeel is dat uw energierekening meteen al flink lager uit gaat vallen en zo verdient u uw investering uiteindelijk terug. En daarna kunt u nog vele jaren genieten van gratis zonnestroom.

Hoe en wat?

Een zonnepaneel bestaat uit zonnecellen die op haar beurt weer bestaan uit 2 lagen waartussen energie op wordt gewekt zodra de het licht erop schijnt. De stroom die hierbij wordt opgewekt noemen we ‘gelijkstroom’. Deze is onbruikbaar voor in het huis. Daarom moet de ‘gelijkstroom’ worden omgezet tot ‘wisselstroom’. Daarom is er een omvormer nodig die wordt aangesloten op de meterkast waardoor de stroom gebruikt kan worden voor uw verlichting en overig apparatuur.

De oppervlakte van uw dak speelt hierbij natuurlijk een grote rol. Naast de oppervlakte is ook de indeling van groot belang. Wanneer u dakramen of diverse schoorstenen op het dak heeft is er natuurlijk minder ruimte voor zonnepanelen. Gemiddeld is een zonnepaneel zo’n 1,7 m2 en dit moet natuurlijk wel overal kunnen passen. Het oog wil ook wat en de meeste mensen worden er niet erg blij van als er op het dak een aantal verdwaalde zonnepanelen liggen. Daarom komt ENN graag bij u langs om te bekijken wat de mogelijkheden zijn en op basis van uw dak een offerte op maat te maken en alvast te berekenen wat dit voor u gaat opleveren.

Dit is lastig te zeggen aangezien ieder huishouden een andere energiebehoefte heeft en niet ieder type zonnepaneel hetzelfde vermogen heeft. Toch is er een gemiddelde maatstaf te bieden. Om een gezin van 4 personen een jaar lang van stroom te voorzien zijn er ongeveer 12 tot 20 zonnepanelen nodig. Uiteraard is dit afhankelijk van de ligging.

Persoonlijk advies over zonnepanelen

Na het lezen van deze informatie bent u een
stap dichterbij een duurzamer huis.  
Neem vrijblijvend contact op zodat we een
afspraak kunnen inplannen om te kijken wat
zonnepanelen in uw situatie kunnen opleveren.

Maak een afspraak

Soorten zonnepanelen

Er zijn verschillende soorten panelen en deze hebben ieder hun voor- en nadelen. Onderstaand worden de varianten beschreven.

Polykristallijn

Bij polykristallijn zonnepanelen zijn de zonnecellen gemaakt van silicium. Na een verhittingsproces worden de cellen afgekoeld en liggen vervolgens in verschillende richtingen door elkaar. Daarom noemt men dat zogenaamd polykristallijn. Deze kenmerken zich door de blauwe kleur en een aluminium kleurige rand.

Monokristallijn

Ook monokristallijn zonnepanelen worden gemaakt van silicium. Alleen vindt na verhitting het afkoeling proces gelijkmatig plaats waardoor de cellen allemaal netjes in één richting liggen. Daarom noemt men dit zogenaamd monokristallijn. De cellen hebben een egale zwarte kleur. Qua opbrengst verschillen monokristallijne types nauwelijks van polykristallijne types. Monokristallijne zonnepanelen zijn meestal iets duurder.

Glas-glas

Glas-glas zonnepanelen hebben geen kunststof achterzijde,  maar een volledig ondoordringbare glazen achterzijde. Daardoor neemt de stabiliteit en de levensverwachting toe. De degradatie van glas-glas panelen is nihil, waardoor de opbrengstde gehele levensduur  hoger ligt dan met traditionele zonnepanelen. Tevens is de productgarantie ook aanzienlijk langer bij sommige merken tot wel 30 jaar!

Plat of schuin dak?

De meeste mensen hebben een schuin dak maar sommigen ook een plat dak. In dit geval roept natuurlijk de vraag op, wat werkt beter? In principe biedt een schuin dak meer voordelen omdat de zonnepanelen meestal onder een gunstiger hoek liggen t.o.v. de zon en de zonnepanelen aaneengesloten kunnen liggen. Heb je toch een plat dak? Wees niet getreurd, ook op uw platte dak passen zonnepanelen en is de kans groot dat uw zonnepanelen erg rendabel zullen zijn. Uiteraard verschilt dit wel per dak en zal dit per situatie bekeken moeten worden, de panelen worden dan op schuine consoles geplaatst.

Omvormers

De omvormer is een onmisbare schakel in de installatie, deze zorgt ervoor dat de steeds fluctuerende gelijkstroom omgezet word in een bruikbare 230 volt voor onze apparatuur. Er zijn verschillen de soorten omvormers , serieel voor onbeschaduwde situaties en als er schaduw aanwezig is wordt veelal parallel geschakeld en gebruik gemaakt van optimizers of micro-omvormers.

Meer informatie?

Wilt u meer informatie over zonnepanelen of omvormers? Neem dan eens contact met ons op! 

Contactformulier